Min første mini pepperkakeby

Jeg har sett på flere av disse mini pepperkakebyene på Pinterest, men jeg har ikke funnet  verken oppskrifter eller mal for dem.

Da bestemte jeg meg for å finne noen selv. Jeg har søkt etter flere oppskrifter på Internet, og fant denne som ble passe stor for 2 små pepperkakebyer og flere som kan brukes til dekorasjon  i tillegg.

Min største utfordring var å få en mørk og glatt overflate på kakene. Jeg smurte på en blanding av eggeplomme og melk på toppen av kakene før baking for å sikre en mørk og glatt overflate. Mest sannsynlig var ikke dette laget tynt nok, for jeg fikk noen bobler på dem. Heldigvis var de ikke synlige når jeg pyntet dem til slutt

Kakene bli mørkere eller lysere avhengig av tid du bruker i ovnen.

Du må følge nøye med, for de kan være ferdige etter noen få minutter.

Som du ser på bildene mine jeg har lagt en lys- og en mørk versjon.

 

Flere sier at det ikke er nødvendig å smøre noe på toppen. Kanskje jeg vil prøve å unngå det neste gang.

 

Jeg har brukt denne oppskriften for deigen:

 • 500 g mel
 • 100 g melis
 • 1 spiseskje julekrydder
 • 150 g natron
 • 250 g smeltet honing
 • 60 g smeltet smør
 • 1 egg
 • 3 spiseskeier vann

 

 1. Først blander jeg de tørre ingrediensene.
 2. Pisk egget og bland sammen med smeltet smør, honning og vann.
 3.  Strekk deigen i 3-4 mm tykkelse på en overflate som er drysset med mel.
 4. Skriv ut de vedlagte malene, og tegn dem rundt på en tykkere kartong.
 5. Bruk de utklipte malene og skjær ut fra deigen med en skarp kniv. I tillegg kan du bruke ferdigformene til å lage stjerneformer.

 

Jeg tegnet selv disse malene:

Last dem ned her:

Mal_pepperkakeby

 

6. Før jeg satte dem i ovnen smørte jeg dem med en blanding av 1 spiseskje melk og en eggeplomme. Jeg leste  en plass at jeg vil få en mørkere overflate etterpå. Men, som sagt i begynnelsen,  var det ingen videre suksess.

7. Legg de ferdigklippede deigene på bakepapir på en stekeplate og stek dem i ovnen på 190 grader. 

8. La dem kjøle seg ned når de er ferdige.

9. Pynt først  konturlinjene, og la dem tørke godt.

 

 

Jeg har brukt denne oppskriften for konturlinjene:

 • 1 eggehvite
 • 2 spiseskeier stivelser (potetmel)
 • 200 g melis

Sikt godt sammen melis og stivelse og tilfør gradvis eggehvite til du får en hard krem. Mest sannsynlig vil du ikke bruke opp pulverblandingen  Den nødvendige mengden er avhengig av størrelsen av eggehviten, derfor er det vanskelig å presisere. Du trenger ikke å piske det til det blir skum, bare rør godt sammen med en gaffel.

Finn en lynlåspose og klipp et hull på hjørnet (omtrent 1 mm). Bruk en skje om gangen fra kontur masse. Hvis det begynner å bli for flytende på grunn av varmen fra  hånden din kan du legge til litt mer pulverblanding.

Jeg blandet konturdeigen med en spiseskje vann for å fylle ut mellom konturlinjene. Bruk gjerne pensel til å blande med.

 

 

 

La de ferdigpyntede kakene tørke i 4-5 timer før du setter sammen byen.

Jeg har klippet tannpirkere i to, og brukte 1-2 tannpirkere til å sette dem fast på sokkelen.

 

Dette ble resultatet:

 

 

Jeg brukte resten av deigen å lage julepynt-peppekaker:

 

Ta kontakt i kommentarfeltet hvis du har noen spørsmål!

Lykke til!